Kuu valaisee Mont Blancia. Voimme kuvitella kiipeilijöiden ponnistelevan siellä kohti ikijään peittämää huippua.

Alhaalla laaksossa on kuuman kesän leppeä ilta.  Istumme Chalet Tissieres -majatalon puutarhassa. Viihtyisä aamiaismajoitus on aivan Mont Blancin, ”valkoisen jättiläisen”, jalkojen juuressa. Huoneemme ikkunasta on näkymä horsmien reunustamalle heinäpellolle ja sinertävään laaksoon. 

Chalet Tissieres. Kuvat: Tuomas Hyytinen

Ranskan Chamonix kuuluu itseoikeutetusti Alppien kuuluisimpiin kohteisiin.  Onhan se Euroopan korkeimman vuoren Mont Blancin (4807 m) juurella. 

Chamonix´iin tullaan joka puolelta maailmaa, mutta meistä se ei ole tuntunut turistirysältä. Olemme käyneet Chamonix´ssa vaeltamassa kaksi kertaa, heinäkuussa 2015 ja 2017. Heinäkuussa voi olla enemmän tilaa kuin elokuussa, jolloin keski- ja eteläeurooppalaiset lomailevat.

Majatalomme aamiainen tarjotaan vanhaa alppitunnelmaa huokuvassa olohuoneessa.  Tarjoilu on yksinkertaisen hyvä: mysliä, jugurttia, patonkia, kanamunia, kinkkua ja juustoa. 

Chalet Tissieres. Kuvat: Tuomas Hyytinen

Aamiaisparvekkeella on vastassa paras mahdollinen alppisää: kirkas, sininen taivas. Tällaisina aamuina vaellusrepun pakkaaminen tuottaa erityistä iloa. Majatalon pihalla vuorikiipeilijät testaavat varusteitaan.  Tunnelma on suorastaan harras. Luvassa on hieno ja kuuma päivä vuorilla.

Pakkaamme reppuun uikkarit, kuten aina vaellukselle. Olemme katsoneet kartasta puolen päivän (3-4 tunnin) vaellusreitin, joka kulkee Lac Blanc- (2352 m) ja Lac Cheryses -järvien (2211 m) kautta.

Vuorilla toteamme, että Lac Cheryses sopii paremmin uimiseen.  Uidessa saa lepuuttaa silmiään taianomaisessa näköalassa laakson yli Mont Blancin vuoristoalueen teräville huipuille. Mont Blancin huippu hohtaa valkoisena auringossa.  Näiden näkymien vuoksi tämä järvireitti on alueen suosituimpia vaelluskohteita.

Näkymä järvireitiltä Mont Blancille. Kuva: Mila Hyytinen

Lac Cheryses -järvi. Kuva: Tuomas Hyytinen

Näkymä Le Breventiltä Mont Blancille. Kuva: Tuomas Hyytinen

Tällä puolella Chamonix´n laaksoa korkein näköalapaikka on kuitenkin Le Brevent (2525 m), jonne pääsee hissillä läheltä kylän keskustaa. Le Breventiltä aukeaa 360 asteen panoraama koko alueen vuoristoon ja laaksoihin. 

Maagisista vuoristonäkymistä huolimatta Chamonix´n vaellusreitit eivät kuulu ykkössuosikkeihimme Alpeilla.

Alppivaellus on ennen muuta kauneuden kokemista, vaikka ylöspäin nouseminen ohuessa ilmassa on myös raskasta. Parhaimmillaan vaellus lähtee alhaalta laaksosta, kulkee jylhän kuusimetsän läpi kukkaiselle alppiniitylle ja nousee sitten karua vuoristopolkua reitin korkeimmalle kohdalle.

Chamonix´n reitit ovat monin paikoin makuumme liian karuja ja kivikkoisia. Vuorten rinteet ovat usein niin jyrkkiä, ettei ole mielekästä lähteä vaellukselle alhaalta laaksosta. Jyrkät rinteet tekevät Chamonix´n laaksosta (1042 m) jopa hieman synkän. Avariin vuoristonäkymiin on noustava hissillä yli 2000 metriin.

Silti Chamonix viehättää meitä. Vaellusmatkan kokemus muodostuu kylästä, majapaikasta, maisemista ja vaellusreiteistä.

Chalet Tissieres -majataloon on mukava palata helteisen vaelluksen jälkeen. Puun alta löytyy varjo iltapäivän auringolta. Kotoisa huoneemme on pieni, mutta siinä on oma mukava kylpyhuone. Aamiaismajoituksemme on kohtuuhintainen, 114 euroa yö heinäkuussa 2017.

Chamonix. Kuva: Tuomas Hyytinen

Chamonix. Kuvat: Tuomas Hyytinen

Illalla ajamme noin viiden kilometrin matkan Chamonix´n keskustaan syömään ja nauttimaan tunnelmasta. Kylä on viehättävä kauniisti maalattuine, vanhoine kivitaloineen.

Mikään ranskalaisen keittiön keskus Chamonix ei kokemuksemme mukaan ole. Muutamien epäonnistuneiden kokeilujen jälkeen löydämme Elevation 1904 -ravintolan. Siellä on innostunut tunnelma ja tavallista hyvää ruokaa, kuten kreikkalainen salaatti ja grillatut kanansiivet.  

Aamu valkenee taas kirkkaana. On aika nousta ”Euroopan katolle”. Maailman korkeimmalle nouseva kaapelihissi vie 3842 metriin, Aiguille du Midi -huipulle. Hissimatka huimaa, ja pääteasemalla lumiset ja jäätikköiset vuoristonäkymät ovat henkeäsalpaavat.

Nyt huomaa selvästi ohuen ilman vaikutuksen, kun jo muutaman portaan nousu hengästyttää. Aiguille du Midi on Mont Blancin huipulle nousevien kiipeilijöiden välietappi. Heitä seuraamalla saa aavistuksen vuorikiipeilyn jännityksestä ja riskeistä.

Aiguille du Midi (3842 m). Kuvat: Mila ja Tuomas Hyytinen

Me suuntaamme kuitenkin alaspäin. Jäämme hissin väliasemalla Plan Aiguillessa (2317 m) pois. Sieltä alkaa suosittu 2–3 tunnin vaellusreitti, Grand Balcon Nord. Mont Blanc jää taakse, näkymät avautuvat Chamonix´n laaksoon ja sen toista puolta hallitsevaan, matalampaan Aiguilles Rouges -vuorijonoon.

Grand Balcon Nord -vaellusreitti. Kuva: Tuomas Hyytinen

Vaellus päättyy Montenversiin (1913 m), josta on näkymät Mer de Glace -jäätikölle.  Täällä näkee myös paljaasti, millä vauhdilla Alppien jäätiköt ovat kutistuneet. Montenversista pääsee junalla alas Chamonix´n kylään.

Näin kuluvat vaeltajan päivät Chamonix`n syvässä laaksossa, sinisen taivaan alla, jyrkkien rinteiden karuilla poluilla, terävien huippujen varjossa.