Aloitamme Jungfraun alueeseen tutustumisen Interlakenin kaupungista. Kun ajamme sieltä kohti Grindelwaldin kylää, kauneus paljastuu meille vähitellen.

”Kukaan joka ei ole nähnyt Jungfraun maisemia ei tunne Sveitsiä”, säveltäjä Felix Mendelssohn kirjoitti. “Mikään huume ei vedä vertoja kävelylle täällä”, kirjailija Mark Twain kuvasi.

Alpit ulottuvat kahdeksan valtion alueelle, mutta yksi on ylitse muiden – Sveitsi.  Alppien korkein vuori Mont Blanc kuuluu Ranskalle, mutta eniten Alppien korkeimpia huippuja on Sveitsissä. Siellä on noin 100 huippua, jotka kohoavat 4000 metrin tuntumaan tai sen yli.

Tärkeintä ei ole silti vuorten määrä ja korkeus – vaan se miltä laaksoissa ja vuorilla tuntuu.

Männlichen, Grindelwald. Kuva: Tuomas Hyytinen

Männlichen, Grindelwald. Kuva: Tuomas Hyytinen

Grindelwald. Kuva: Tuomas Hyytinen

Grindelwald. Kuva: Tuomas Hyytinen

Jos aikoo tehdä elämässään vain yhden kesämatkan Alpeille, suosittelemme Jungfraun aluetta Bernin ylämaalla. Tämä seutu on ylimaallisen kaunista, jos rakastaa vihreitä laaksoja, kukkaniittyjä ja lumihuippuisia vuoria. Vaeltajalle Jungfraun alue on ehtymätön.

Jungfrau on tietysti hyvin suosittu matkakohde. Liikaa busseista purkautuvia turistiryhmiä ja täyteen ahdettuja vuoristohissejä? Meitä turistien paljous ei ole pahemmin häirinnyt. Väki hajoaa sopivasti alueen kyliin ja laajalle vuoristoalueelle.

Grindelwald. Kuva: Mila Hyytinen

Grindelwald. Kuva: Mila Hyytinen

Grindelwald. Kuvat: Mila Hyytinen

Jungfraun alueeseen kuuluvat muun muassa Grindelwaldin, Mürrenin, Lauterbrunnenin ja Wengenin kylät. Keskus on Grindelwald, joka on Sveitsin vanhimpia matkailukohteita.

Itse emme ole yöpyneet Grindelwaldissa, mutta olemme käyneet siellä tutustumassa Silvi´s Dreamcatcher -aamiaismajoitukseen.  Voimme suositella sitä varauksetta. Majatalo sijaitsee kylän yläpuolella ja tarjoaa hyvin maalauksellisen näköalan. Paikka on kodikas ja tyylikäs. Majatalo on ollut jo täyteen varattu, kun olemme tiedustelleet yösijaa. Kannattaa silti yrittää, mutta se pitää tehdä kuukausia ennen matkaa.

Aamiaismajoitus Silvi´s Dreamcahtcher, Grindelwald. Kuva: Mila Hyytinen

Aamiaismajoitus Silvi´s Dreamcatcher, Grindelwald. Kuva: Mila Hyytinen

Aamiaismajoitus Silvi´s Dreamcatcher, Grindelwald. Kuvat: Mila Hyytinen

Jungfraun maisemiin voi tutustua hyvin Grindelwaldissa (1034 m) ennen kuin lähtee vuorille. Laakson ympärillä kohoaa kolme jättiläistä, Jungfrau (4178 m), Mönch (4107 m) ja Eiger (3970 m).

Grindelwaldin ympärillä on monia Alppien – ja koko maailman – kuuluisimpia ja huikeimpia vaelluksia: Faulhornweg, Eigertrail, Kleine Scheidegg, Männlichen. Monille reiteille voi lähteä suoraan hotellin ovelta.

Me valitsemme Faulhornwegin. Se on hienoimpia mutta myös rankimpia Alpeilla tekemiämme päivävaelluksia.

Nousemme Wilderswilin kylästä vanhalla hammasratajunalla Schynige Plattelle (1987 m). Ennen vaellusta voi tutustua alppipuutarhaan, jossa on satoja alppikukkia ja -kasveja.

Faulhornweg tarjoaa kaikkea, mitä alppivaellus täydellisimmillään on. Näköaloja lumihuippuisille vuorille, vihreisiin laaksoihin, välkkyviin järviin, loivia kukkaisia alppiniittyjä, jyrkkiä kivikkoisia ja lumisia nousuja –  ja uupumusta.

Vuoristomaja Männdlenen, Faulhornweg. Kuva: Tuomas Hyytinen

Faulhornweg. Kuvat: Tuomas Hyytinen

Reitti nousee noin 700 metriä sen korkeimmalle kohdalle Faulhornin huipulle (2681 m). Viimeinen nousu on niin jyrkkä, että meidän on pakko välillä kontata, ettemme luisu alaspäin. Väsymyksemme haihtuu nopeasti, kun saavutamme huipun. Siellä on Euroopan vanhin vuoristohotelli, tunnelmallinen Berghotel Faulhorn vuodelta 1832.

Faulhornilta reitti laskeutuu Firstille (2167 m), josta pääsee hissillä Grindelwaldiin. Ennen Firstiä voi virkistäytyä viileähkössä Bachsee-järvessä.

Näkymä Faulhorn-vuorelta. Kuva: Tuomas Hyytinen

Männlichen, Grindelwald. Kuva: Tuomas Hyytinen

Männlichen, Grindelwald. Kuva: Tuomas Hyytinen

Jos haluaa tehdä lyhyen ja helpon vaelluksen Grindelwaldissa, upea reitti on esimerkiksi Männlichen–Kleine Scheidegg (2230 m)–(2061 m). Reitti kestää noin puolitoista tuntia eikä vaadi hyvää kuntoa ja erityisiä varusteita. Mutta maisemat vuorikolmikolle Jungfrau-Mönch-Eiger sekä laaksoihin ovat sykähdyttävimpiä koko seudulla.

Ylös Männlichelle pääsee Euroopan pisimmällä köysiratahissillä ja Kleine Scheideggilta alas junalla. Samaa rataa pääsee junalla korkeimmalle kuin missään muualla maailmassa. Pääteasema Jungfraujoch on 3454 metrin korkeudessa.