Taivas on sumuinen, sateen uhka leijuu ilmassa. Kannattaako tänään mennä katsomaan jäätikköä, kysymme Bettmerhof-hotellin omistajalta. ”Sää ei ole huono, muttei hyväkään siihen tarkoitukseen”, Herr Eyholzer sanoo.

Paremmalla säällä Bettmeralpin kylästä on unenomaisen kauniit vuoristonäkymät. Tänne houkuttelee myös Alppien suurin jäätikkö, 23 kilometriä pitkä Aletsch, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Lähimmäksi sitä pääsee täältä.

Autottomaan Bettmeralpin kylään (1957 m) noustaan hissillä. Kylä itsessään ei ole suuri elämys. Se vaikuttaa hiukan hengettömältä, turismin tarpeisiin rakennetulta. Siellä täällä on kuin koristeena ajan patimoimia hirsirakennuksia. Kylän suosituin kuvauskohde on pieni kirkko, joka seisoo jyrkänteen partaalla.

Bettmeralp. Kuvat: Tuomas Hyytinen

Heinäkuun alkupuolella kylä on melko hiljainen, sen raitilla näkyy harvakseltaan lähinnä lapsiperheitä ja eläkeikäisiä.  Yöelämää kaipaavan ei kannata tänne tulle.  Bettmeralpiin tullaan kesällä vaeltamaan.  Siihen ympäristö tarjoaa huikeat puitteet. Täällä on kaikki edellytykset ottaa elämänsä upeimmat vuoristokuvat.

Bettmerhof näyttää ulkoapäin ja vastaanotossa tavanomaiselta kolmen tähden alppihotellilta. Hotellin huoneet on kuitenkin remontoitu muutama vuosi sitten hyvällä maulla ja laadukkailla materiaaleilla. Varasimme yösijan tästä hotellista erityisesti siksi, että sen huoneita on kovasti kehuttu.

Hotellin vastaanotossa meille tarjotaan vihreää jääteetä. Vastaanottovirkailija saattaa meidät huoneeseemme. Se vastaa täysin odotuksiamme: avara, kaunis huone. Puuta on käytetty paljon, lattia on tammiparkettia.

Hotelli Bettmerhof. Kuvat: Tuomas Hyytinen

Kahden hengen huone maksaa 185 euroa yöltä. Esteetön vuoristonäköala lisää hintaa lähes 50 eurolla.

Aamiaisella hotellin omistaja Herr Eyholzer on tarjoilemassa ja puhuttelee asiakkaita sukunimillään. Se kuvaa hotellin henkeä. Asiakkaiden halutaan kokevan, että heitä palvellaan henkilökohtaisesti.

Kun olemme lähdössä pois ja vedämme matkalaukkuja kylän läpi, Herr Eyholzer tulee sähköautolla vastaan, tekee U-käännöksen, nostaa kohteliain sanakääntein laukkumme auton perään ja vie meidät hissiasemalle.

Hotellin kunnianhimoinen palvelu on huomattu. Bettmerhof on Sveitsin parhaat hotellit -kirjassa edullisten hotellien sarjassa 35:s.

Vaikka aamu on sumuinen, päätämme kuitenkin nousta hissillä Bettmerhornille (2542 m) ja katsoa miltä sää siellä näyttää.

Taivas on Bettmerhornillakin pilvinen, mutta jäätikkö kyllä näkyy. Hetken kiistelemme, lähdemmekö jäätikköreitille vai alas kylään. Jäätikkö voittaa.

Vaellusreitti Aletsch-jäätikölle. Kuva: Tuomas Hyytinen

Aletsch-jäätikkö. Kuva: Tuomas Hyytinen

Gletscherstube. Kuva: Tuomas Hyytinen

Valinta kannattaa, sillä sää kirkastuu helppokulkuisella reitillä lähellä jäätikön reunaa. Kun tulemme reitin parhaalle näköalapaikalle, aurinko valaisee hetken Alppien suurinta jäätikköä. Se on kuin vuoriston keskellä mutkitteleva jäinen moottoritie. Se lyhenee noin 50 metriä vuodessa sään lämpenemisen vuoksi. Vuodesta 1980 se on kutistunut yli kilometrin.

Heti kun jätämme jäätikön taaksemme, taivas tummenee ja alkaa sataa. Pelastaudumme pahemmalta kastumiselta Gletscherstube -majaan gulassikeitolle.

Vaellusreitti Schönbieliltä Bettmeralpiin. Kuva: Tuomas Hyytinen

Alaspäin kylään vaellamme välillä sakeassa sumussa. Sumun haihduttua näemme, että kylää lähestyttäessä vaellusmaisemat ovat ainutlaatuisen hienot.

Kun aurinko paistaa lähtöpäivämme aamuna, päätämme tehdä vielä lyhyen näköalavaelluksen (1,5 tuntia) vuorilta alas kylään.

Nousemme hissillä Schönbieliin (2285 m). Taivaan väri, pilvet, vuoret, alppiniityt – nyt kaikki on täydellistä!