Amerikanenglanti hallitsee täpötäyttä hissiä. Määränpäämme, idyllinen alppikylä ei ole suuri salaisuus. Ei ihme, sillä matkaoppaat hehkuttavat Mürrenia (1607 m) alkuperäisenä sveitsiläisenä alppikylänä. Se on suositulla Jungfraun alueella.

Täysi hissi ja juna vievät autottomaan kylään kuitenkin enimmäkseen päiväkävijöitä.  Kun ilta laskeutuu, Mürrenin kujat hiljenevät. Silloin voi vetää rauhassa alppi-ilmaa sisään ja nauttia kylän ajattomasta tunnelmasta.

Mürren. Kuvat: Tuomas Hyytinen

Alpeilta on vaikea löytää toista kylää, jossa olisi Mürrenin veroiset näkymät. 4000 metriin kohoavat Jungfrau, Mönch ja Eiger näyttävät olevan käsin kosketeltavan lähellä. Huikein näköala on kylän reunalla, 800 metriä korkealla kalliojyrkänteellä. Siitä hypätään myös base-hyppyjä ja lähdetään liitovarjolla.

Yövymme kylän keskellä Chalet Blumenthalissa.  Hotelli Blumenthal on hiukan kuluneen näköinen, mutta sen kauniissa puutarhassa oleva Chalet miellyttää meitä. Sen terassilta voi tähyillä vuorille ja kuunnella vesiputousten huminaa. Yön hinta on 140 euroa.

Chalet Blumenthal. Kuva: Tuomas Hyytinen

Näkymä Chalet Blumenthalin terassilta. Kuva: Mila Hyytinen

Mürrenissa kannattaa viipyä vähintään kaksi yötä, jos aikoo vaeltaa sen ympäristössä. Kylää voi suositella varauksetta vaeltajille. Idyllisille vaelluksille pääsee suoraan kylästä, kuten Mountain View Trail -reitille. Vuoret kohoavat taustalla kuin elävät jättiläiset.

Jos haluaa nähdä etäämmälle, Mürrenista voi nousta hissillä Schilthornille (2970 m). Sieltä näkyy koko Jungfraun alue ja vielä kauemmaksi, Ranskan Mont Blancille ja Etelä-Saksan “mustaan metsään” (Schwarzwald) asti.Schilthornilla on myös kuvattu James Bond -elokuvaa. Siellä on Bond-maailmaa, jossa voi kokea salaisen agentin seikkailuja vaikkapa helikopterisimulaattorissa.

Mountain View -reitillä. Kuva: Tuomas Hyytinen

Schilthorn. Kuva: Mila Hyytinen

Me saamme Mürrenissa kuitenkin todellisen ja dramaattisen helikopterikokemuksen.

Herään yöllä huonoon oloon, joka vaikuttaa vakavalta sydämen rytmihäiriöltä. Hotellimme omistaja Ralph hälyttää apua. Helikopteri on tulossa. Muilla keinoin Mürrenista ei sairaalaan yöllä pääse.

Paikalle hälytetty kylän asukas vie meidät autolla kapeaa pimeää tietä helikopterin laskeutumispaikalle. Aavistamme, että se on pieni ja jyrkässä rinteessä.

Pian kuuluu jo kopterin ääni, mutta se häviää vuorille. Ralph soittaa uudelleen hätänumeroon. Pitkin minuuttien jälkeen kopteri lähestyy ja onnistuu laskeutumaan, kun Ralph näyttää taskulampulla merkkiä.

Mürren illalla. Kuva: Mila Hyytinen

Helikopteri lähtee lennolle pimeän laakson yli. Noin 10 minuutin kuluttua laskeudumme Interlakenin sairaalaan.

Saan aamulla lääkäriltä terveen paperit. ”Ei mitään rajoituksia, voit jatkaa vaeltamista vuorilla”, hän sanoo.  Lääkäri suosittelee kuitenkin magnesiumin nauttimista.

Rytmihäiriöni syy jäi mysteeriksi. Mitään ennakko-oireita ei ollut. On mahdollista, että se liittyi korkeaan ilmanalaan ja kuumaan säähän (n. +30). Se oli jatkunut matkallamme monen päivän ajan.

Pääkipua vakavampia vuoristotaudin oireita meillä ei ole koskaan Alpeilla ollut. Olemme vaeltaneet lähinnä 2000–3000 metrin korkeudessa, jossa vuoristotautia ei vielä yleensä ilmene. Näihinkin korkeuksiin elimistölle on annettava kuitenkin aikaa sopeutua. Neste- ja suolatasapainosta on pidettävä hyvää huolta.

Alpeilla vaeltaminen ei ole kokemustemme mukaan vaarallista.  Meillä ei ole koskaan edes nilkka nyrjähtänyt. Alppiauringolta kannattaa suojautua hyvin, sillä se polttaa ihon nopeasti. Muitakin riskejä toki on.

Vaellusreitti Mont Blancin maisemissa Ranskassa. Kuva: Tuomas Hyytinen

Alppien vaellusreitit ovat hyvin viitoitettuja ja hyväkuntoisia. Välillä reitit ovat silti jyrkkiä ja kivikkoisia, lumisia ja jäisiä tai kulkevat jyrkänteiden partailla. Silloin ei ole varaa kompastua. Uupumus lisää riskejä, samoin polut liukkaiksi tekevä sade.

Reitin raskautta kuvaa parhaiten korkeusero, ei pituus. Alppien vaellukset eivät yleensä edellytä huippukuntoa, mutta siellä on myös hyvin vaativia reittejä. Reittien kuvauksiin on syytä tutustua etukäteen.

Välttämättömiä varusteita ovat tukevat vaelluskengät ja tasapainoa ylläpitävät vaellussauvat.

Ennen alppimatkaa kannattaa varmistaa, että matkavakuutus on kunnossa. Paikallinen hätänumero on myös syytä tarkistaa.