Ajamme ensimmäiseksi kylän yläpuolelle La Namaste -näköalaravintolaan kahville ja ranskalaiselle sitruunatortulle. Täällä pääsee Verbier-tunnelmaan. Ravintolasta avautuu näköala kukkaniityn yli alas kylään ja koko vuoristoalueelle.  Viereinen La Marmotte -ravintola tarjoaa samanveroiset näkymät.

Jotkut matkaoppaat käyttävät Sveitsin Verbieristä sellaisia sanoja kuin ”glitzy” ja ”ritzy”. Paikkaa on kuvattu liiankin prameaksi. Englannin prinssit ja Ruotsin kuninkaalliset ovat lomailleet täällä.

Verbier on kallis, mutta myös kaunis, korkealuokkainen, tyylikäs ja viihtyisä paikka. Yhtenäiseen alppityyliin rakennettu kylä sijaitsee hienolla aurinkoterassilla 1500 metrin korkeudessa.

Verbierin kylä. Kuva: Mila Hyytinen

La Marmotte -ravintola. Kuva: Tuomas Hyytinen

Verbierissä voi harrastaa sananmukaisesti kaikkea maan ja taivaan välillä, golfista laskuvarjohyppyihin. Meille riittää vaeltaminen. Verbier on kärkipään suosikkejamme Alppien vaelluskohteena.  Seutu tarjoaa fantastiset, avarat vaellusmaisemat. Ne sopivat hyvin myös vaellusharrastuksen aloittamiseen. 

Kalliilla Verbierillä on merkittävä etu. Vähintään kahden yön majoittumisella saa vieraskortin, jolla pääsee ilmaiseksi hisseihin ja kylän busseihin. Hissilippuihin kuluu helposti paljon rahaa alppimatkoilla. Kannattaa ottaa selvää jo etukäteen eri matkakohteiden alennuskorteista.

Verbier kuuluu Sveitsin ranskankieliseen alueeseen Valaisin kantonissa. Palvelu on mielestämme täällä vivahteikkaampaa ja ruoka parempaa kuin saksankielisessä Sveitsissä.

Syömme joka ilta pääkadun varrella Le Fer à Cheval -ravintolassa. Sen hyvätunnelmainen terassi houkuttelee väkeä. Paikasta saa kohtuuhinnalla kauniisti laitettua hyvää ruokaa, kuten salaatteja ja lasagnea.

Le Fer à Cheval -ravintola. Kuvat: Mila ja Tuomas Hyytinen

Suurin ongelma Verbierissä on löytää hinnaltaan ja tasoltaan sopiva majapaikka. Kylä on suosittu kesänviettopaikka ja siellä on paljon erilaisia tapahtumia. Heinäkuun lopussa on esimerkiksi kuuluisa klassisen musiikin festivaali, joka kestää kaksi viikkoa. Yösija kannattaa varata ajoissa.

Olemme olleet kahdesti Verbierissä, heinäkuussa 2014 ja 2017. Molemmilla kerroilla olemme yrittäneet turhaan varata yösijaa Les Sabins Bleus -majatalosta. Viihtyisän näköinen aamiaismajoitus on hyvin suosittu, koska se on ollut jo kevättalvella varattu täyteen heinäkuuksi. Paikka on kolmen kilometrin päässä Verbierin keskustasta ja tarjoaa hienot vuoristonäköalat.

Heinäkuussa 2017 yövymme aivan kylän keskustassa Ride Inn -aamiaismajoituksessa. Olemme paikkaan tyytyväisiä: pieni huone on yksinkertaisen tyylikäs, oleskelu- ja aamiaistilat boheemin kodikkaat.  Paikan isäntä Sascha on avulias ja valmistaa erinomaisia erikoiskahveja aamiaisella. Yö kahden hengen huoneessa maksaa noin 150 euroa. Se vastaa samantyyppisten majoitusten hintatasoa Verbierissä.

Aamiasmajoitus Ride Inn. Kuvat: Tuomas Hyytinen

Kylän keskellä oleva Ride Inn ei tarjoa parasta vuoristonäköalaa. Paikan etuna on, että sieltä on vain viiden minuutin kävelymatka hissille. Se vie Les Ruinettes´lle (2200 m), jossa voi valita monia vaellusreittejä.

Lyhyt mutta valaiseva johdatus alppivaellukseen on reilun puolen tunnin reitti Les Ruinettes–Le Chaux. Kauniilla säällä reitillä saa kokea tiivistetysti monet alppivaelluksen hienoudet: häikäisevät vuoristonäköalat, solisevat vuoristopurot, jylhät kuusimetsät, kukkaniityt, perhoset, linnut ja lehmät…

Vaellusreitillä Les Ruinettes–Le Chaux. Kuva: Tuomas Hyytinen

Sonnia vaelluspolulla. Kuva: Tuomas Hyytinen

Aamun rauhassa alkanut vaelluksemme keskeytyy, kun musta sonnilauma tukkii vaelluspolun. Mieleen tulee muutaman vuoden takaa lehtijuttu, joka kertoi lehmän puskeneen vaeltajan kuoliaaksi Verbierissä. Katsomme parhaaksi kiertää sonnilauma ja astumme polulta sivuun.

Kokemustemme mukaan lehmät eivät uhkaa vaeltajia alppiniityillä. Sveitsin viranomaiset ovat kuitenkin antaneet ohjeet, miten karjalauman kohdatessa on toimittava.  Vaelluspolulta ei tule väistyä lehmän tieltä. Karjaa ei pidä katsoa silmiin. Uhkaavassa tilanteessa voi käyttää vaellussauvaa täsmäaseena.

Sonnit eivät lähde peräämme ja jatkamme vaellusta vahvassa navetan lemussa.

Jos haluaa pitkän ja vaativan johdatuksen alppivaellukseen, kannattaa jatkaa Le Chauxin ohi päivän mittaiselle Sentiers des Chamois -reitille.  Nimi viittaa reitillä usein nähtäviin sarvipäisiin gemsseihin. Reitti tunnetaan myös Lac de Louvie -vaelluksena reitillä olevan järven mukaan.

Verbier. Sentier des Chamois -reitillä. Kuvat: Tuomas Hyytinen

Reitti on vaativimpia Alpeilla tekemiämme päivävaelluksia. Sillä on jyrkkiä kivikkoja noustavaksi ja lumisia rinteitä ylitettäväksi. Edessä kohoaa koko ajan mahtava Grand Combin -vuori (4314 m). Rankka nousujakso vie reitin korkeimpaan kohtaan (Col Termin 2652 m). Sieltä laskeudutaan virkistymään Lac de Louvie -järvelle (2213 m). Noin kuuden tunnin reitti päättyy Fionnayn kylään (1490 m). Tarkista ennen vaellukselle lähtöä, milloin Fionnaysta lähtee viimeinen bussi Verbieriin. Ota huomioon, että vaelluskartoissa ja -viitoissa mainitut ohjeelliset vaellusajat eivät sisällä taukoja ja harhapolkuja.

Kävelimme reitin alkupäässä tunnin verran harhaan ja saavuimme Fionnayn kylään seitsemältä illalla. Viimeinen bussi oli mennyt ja jouduimme liftaamaan. Ystävälliset naiset kyyditsivät rättiväsyneet vaeltajat takaisin Verbieriin.